Rehabilitering

Rehab är en typ av träning som man måste genomföra efter en viss skada, sjukdom eller liknande eftersom kroppen inte klarar av att återställa allt på egenhand. Vad för typ av rehab-övningar som man måste göra beror på vad din sjukgymnast kommer fram till. Eftersom man inte kan träna som vanligt anpassas rehabträningen och övningarna efter kroppens behov.

Vad är rehab?

Rehab eller rehabilitering är ett begrepp som man använder inom sjukvården, socialvården eller kriminalvården. Man utför rehab för att kunna få en person tillbaka till sitt vanliga liv genom olika metoder beroende på vad för skada eller behov personen har. Det finns olika ställen där man kan få hjälp med sin rehabilitering, beroende på vad för skada man har fått.

Det är viktigt att du får hjälp av personer som har den kunskap som krävs för att din skada ska bli bra och återställd. Det finns kliniker som hjälper till med detta.

Maximera din återhämtning med ortopedteknik

Upptäck kraften i aktiv ortopedteknik för effektiv rehabilitering. Hos Aktivortopedteknik kan du söka professionell vård för behandlingar som fokuserar på områden som gångträning, balansutredning, artrosbehandling och träning för att använda hjälpmedel. Deras expertteam är dedikerade till att genom dessa fysioterapeutiska insatser förbättra din rörelse- och funktionsförmåga. Dessa tjänster erbjuds på utvalda ortopediska centra. Besök deras hemsida för skräddarsydd vård och ta ditt första steg mot en smidig och snabb återhämtning.

Rehab-klinik

Hit kan du söka dig oavsett om du har en skada på höftleden, axelleden eller i knät. Sjukgymnastik efter en höftledsoperation eller knäartrosoperation hjälper dig att få tillbaka rörlighet och kraft för att sedan påskynda läkningsprocessen. Det finns olika rehab-kliniker du kan få hjälp ifrån.

  • Abcrehab.se – Är ett aktivt behandlings och rehabiliteringscenter på Värnhem sedan 21 år.
  • Ifkkliniken.com – Erbjuder den senaste rehabiliteringen inom ortopedi och idrottsmedicin. Beläget i Göteborg.

Rehab-produkter

För att ens rehab ska ge resultat måste upplägget på rehab-övningarna vara utformade efter den del på kroppen som har skadats. Oftast brukar man göra sin rehab på gym eller på rehab-kliniken som man tagit hjälp av, men det går även att göra träningen hemifrån. Se till att ha rehab-produkter hemma.

  • Sportsrehab.se – Har alla rehab-produkter du kan tänkas behöva för att utföra din rehabträning.
  • Rehaboteket.se – Har skydd för hela kroppen som hjälper till att minska din smärta vid skador.

Förebygg skador – slipp rehab

Rehab handlar om att bygga och stärka upp sin kropp igen, det är viktigt att ta hand om sin kropp och ge den de bästa förutsättningarna man kan. Det går inte alltid att förebygga skador, ibland händer saker som vi själva inte kan påverka. Men det finns saker som är bra att tänka på för att förhindra skador i framtiden.

  • Strunta aldrig i att värma upp och att stretcha efter ett pass. Många tycker det är onödigt, men det tar inte längre än 5–10 minuter.
  • Tänk på vad för mat du stoppar i dig, ge din kropp det som den behöver.
  • Drick mycket vatten.
  • Känn efter hur du mår, har du ont någonstans, ta det då lugnt och vila.
  • Sist men inte minst, lyssna på din kropp den vet bäst!